2011. június 21., kedd

Vita C

C-vitamin

A C-vitamin felfedezéséért Nobel-díjjal kitüntetett Szentgyörgyi Albert élete során napi 1000 milligrammot szedett a vitaminból, idősebb korában és betegség idején az adagot 8-9000 milligrammra növelte. A napi szükséges C-vitamin bevitelről máig megoszlanak a vélemények, de szakértők szerint a napi 500 mg bevitele biztosan nem vált ki kedvezőtlen hatásokat, sőt változatos étkezés mellett az 1000-2000 mg napi mennyiség sem okoz egészségi problémákat.

A C-vitamin vízben oldódó vitamin, szervezetünk csak rövid ideig képes tárolni, ezért jobb, ha a napi vitamin adagot nem egyben, hanem 2-3 részletben vesszük be.
 A C-vitamin előállítására, a tengerimalac és az ember kivételével, minden faj képes, így ezt nekünk a megfelelő táplálék bevitelével kell pótolnunk. Szervezetünknek erre a vitaminra van a legnagyobb mennyiségben szüksége. Kiváló antioxidáns, immunrendszer erősítő hatása közismert, daganatos megbetegedések kockázatát csökkenti stb.

Köztudott, hogy a legjobb C-vitamin forrás a csipkebogyó, áfonya, a feketeribizli, a paprika, a petrezselyem zöldje, a homoktövis, a kivi és a brokkoli is. A probléma abban áll, hogy sok zöldséget feldolgozva fogyasztunk, a hő pedig a C-vitamin legnagyobb ellensége. Gondoljunk pl. a petrezselyem zöldjére. Nyersen szinte soha nem rágcsáljuk, viszont a főzéssel nemcsak a vitaminokat de a fontos enzimeket és ásványi anyagokat is eltávolítjuk a zöldségekből, gyümölcsökből. A másik probléma pedig a szezonalitás, nem tudunk minden évszakban friss, nem vegyszerezett és kényszerérett zöldséget, gyümölcsöt vásárolni.
Ezekre a problémákra talált megoldást a Pannonicum cég a VITA C porított gyümölcskészítményével.

A VITA C összetétele:

Citrom 30%, Csipkebogyó 20%, Alma 10%, Homoktövis 10%,
Gránátalma 10%, Ananász 10%, Méz 5%, Meggy 5%
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése